Edición 2016 > > Actividades realizadas fuera de las fechas del festival

Actividades realizadas fuera de las fechas del festival

12 de març a les 10:30

Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de Valencia.

R:

“Des de la por a la llengua. Possibilitats d’una llengua minoritzada com a eina normalitzada de treball a l’escena valenciana”

Des de Russafa Escènica hem constatat des del naixement del Festival que malgrat la quantitat de creadores i creadors escènics que tenen com a llengua d’ús familiar i o materna al valencià, la major part de propostes que es presentaven i es presenten ho fan en llengua castellana. De fet, gairebé totes les propostes que ens han aplegat i que havien estat presentades en valencià, han estat seleccionades per a ser acollides pel Festival. Però les dades són sagnants: ni en el millor dels casos apleguen al 15% del total de propostes del Festival.

Podríem deduir doncs un efecte de disglòssia  que tal vegada tindria relació no solament amb la valoració de la llengua com a llengua culta, que varia segons el nucli urbà, o com llengua de transmissió comuna, on s’imposa normalment la llengua castellana per exemple a la ciutat de València, si no que més enllà tindria relació amb valoracions de mercat i distribució tot trobant-nos amb la situació que persones que tenen com a llengua materna i o familiar el valencià esfereeixen d’alguna manera  emprar aquesta en les seues creacions per causes relacionades amb les possibilitats reals de distribució i programació.

En aquest sentit, Russafa Escènica ha trobat important fer una reflexió comuna entre algunes i alguns creadors, productors/es i programadors/es que han tingut i tenen un rol important en la normalització lingüística a l’escena valenciana, consolidant propostes dramaturgues, de distribució i empresarials en la pròpia llengua. Una reflexió comuna, un lloc de trobada en forma de taula redona, que pensem que ha estat absent durant massa temps, amb la finalitat no sols de projectar polítiques institucionals, també de consolidar lligams entre els i les creadores i tots els agents que puguen construir el matalàs necessari per a que les noves creadores i els nous agents culturals de l’escena no tinguen por de bastir els seus projectes professionals en la seua pròpia llengua.

Per tal d’establir unes bases sobre aquesta reflexió comuna considerem necessari crear un marc, encara que reduït, que done la  possibilitat de plantejar algunes línies d’enteniment, jutjament i projecció d’aquestes problemàtiques. Proposem doncs una sèrie de preguntes  que faran de marc d’inici d’una discussió que esperem es puga sostenir en el temps per a generar eines i que no pretén però sentar càtedra, més aviat donar possibilitat de diàleg. Al final de les preguntes s’obrirà el torn de paraula per a tots/es les assistents.

Participants

  1. Carles Alberola (director, autor, actor i productor de teatre i televisió. Albena Teatre)
  2. Xavi Puchades (autor, guionista  i director de teatre)
  3. Pilar Almeria (actriu i directora, directora de la Companyia i Teatre del Micalet)
  4. Sònia Alejo (actriu i autora teatral)
  5. Francesc Burgos (cantant, autor, creador músic i teatral. Codirector del Teatre del Raval de
  6. Gandia i de la casa de producció lacasacalba)
  7. Paco Orts (Tècnic de Cultura de l’Ajuntament del Puig de Santamaria)

 

Moderador
Santiago Ribelles (Equip de Russafa Escènica. Normalització Lingüística)

Horario y Lugar:

Suscríbete a nuestro newsletter

* indicates required