Russafa Escènica /
Vía Escènica. Projecte de residències 2022
Una aposta per la creació emergent, la descentralizació artística i la creació de nous públics.
Una aposta per la creació emergent, la descentralizació artística i la creació de nous públics.
En 2021 el festival Russafa Escènica va crear un projecte de residències dins del marc del festival: VIA ESCÈNICA; un programa de residències artístiques per als creadors de les peces curtes del festival que va néixer amb la finalitat de crear noves xarxes amb nous espais, i convertir-se en una eina de participació ciutadana i descentralització.
VIA ESCÈNICA va néixer també amb els objectius de: va néixer també amb els objectius de:
- Obrir les possibilitats de creació de les AAEE a nous contextos i escenaris.
- Generar vincles i espais de participació entre els agents implicats.
- Secundar, donar visibilitat, i ampliar els públics dels/les artistes emergents i creadors/as.
- Crear una xarxa d’espais i creadors dins del context del Festival Russafa Escènica.
- Compartir processos de creació d’AAEE amb el context en què es desenvolupen, de manera que es visibilitze el treball que hi ha darrere d’escena i la importància del procés creatiu, (així com fomentar la participació de la ciutadania i de diferents agents culturals en l’activitat artística).
II EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2022/2023) 2022-RESIDÈNCIES 2023-MOBILITAT (XII Edició de Russafa Escènica)
En 2022, després de veure el bon acolliment del projecte per part dels municipis participants en 2021 ja hem començat el projecte de nou, enguany a 8 municipis:
Alboraia, Aldaia, Alzira, Alcàsser, Amussafes, Foios, Sagunt i Sollana
En aquesta dotzena edició del festival, per tant, comptem amb 8 peces curtes que han gaudit aquest juliol d’una residència de creació en aquests municipis. S’han realitzat les trobades de mediació i volem agrair el suport i la confiança de totes les participants en aquest projecte.
Ens tornarem a trobar amb aquests grups d’observadores al Festival Russafa Escènica on hauran que triar dos peces curtes que seran programades en els seus municipis a costat de la peça resident en el seu municipi. Per tant, a 2023 aquestes 8 peces gaudiran d’actuacions per aquests municipis.
D’aquesta manera Via Escènica és una eina de descentralització, mediació i participació ciutadana que afecta les peces curtes del festival i genera una ampla xarxa de contactes, mobilitat i creació al nostre territori.
I EDICIÓ DE VIA ESCÈNCIA (2021/2022) 2021-RESIDÈNCIES 2022-MOBILITAT (XI Edició de Russafa Escènica)
7 van ser els municipis de la província de València que es van endinsar amb nosaltres en aquest nou repte del festival. (Aldaia, Almussafes, Alboraia, Sollana, Foios, Bellreguard i Picassent).
Aquests 7 municipis a 2021 van oferir un espai de residència als vivers del festival (peces curtes de, normalment, creadores/artistes emergents) i a 2022 aquests projectes van rodar en aquests muncipis.
D’aquesta manera el festival, al costat del municipi col·laborador, van facilitar un espai de creació a més d’un acompanyament per part de l’equip de mediació del festival i un grup d’observació de cada municipi, ja que el gestor cultural/tècnic de cada municipi, es va encarregar de crear un grup de 10 espectadores que van assistir a les mediacions al costat de les creadores que realitzaven la residència en el seu municipi. A més, aquests grups de 10 espectadors de cadascun dels municipis, va assumir el rol de programador durant l’Onzena edició del festival, ja que també van assistir com a convidats al festival i van seleccionar dos vivers que, posteriorment, van ser programats en el seu municipi al costat del viver que van acollir per a fer la residència.


