Russafa Escènica /
Vía Escènica. Via Escènica. Residències, mediació, mobilitat i participació ciutadana
Una aposta per la creació emergent, la descentralització artística i la creació de nous públics a través de la participació.
Una aposta per la creació emergent, la descentralització artística i la creació de nous públics a través de la participació.
En 2021 el festival Russafa Escènica va crear VIA ESCÈNICA, un programa de residències artístiques per als creadors de les peces curtes del festival, amb la finalitat de crear xarxes amb nous espais de producció i exhibició i convertir-se en una eina de participació ciutadana i de descentralització de les arts escèniques.
Una xarxa de 10 municipis acullen en residència artística, durant el mes de juliol, un col·lectiu d’artistes que han sigut seleccionats en la convocatòria pública per a peces curtes valencianes que obri el Festival cada any. Durant aquest període de residència, l’equip de mediació organitza, amb la complicitat dels artistes, dues sessions de mediació que fan conéixer el projecte a un grup de ciutadans del municipi, acostant aquestes poblacions als processos de creació que desenvolupen els artistes en les seues estades.
Més tard, durant el període d’actuacions de les peces curtes dins del Festival, els grups que van participar en les mediacions assisteixen a les representacions de totes les peces curtes del Festival, excepte aquelles que han residit en el seu municipi, i després d’un període deliberatiu, trien 2 peces curtes que al costat de la pròpia resident són programades en el municipi, en una sessió d’un dia dins de la programació cultural del municipi.
Alguns dels successos que ha aconseguit VIA ESCÈNICA fins el moment:
-
Acostar un tipus de creació, de curta duració (30 minuts cada peça) i emergent, a un públic que per estar allunyat de la capital no podria accedir a ella.
-
Facilitar a les companyies emergents un espai per a desenvolupar la seua proposta escènica
-
Potenciar la mobilitat de la creació emergent d’arts escèniques fora de la ciutat de València, on la seua perspectiva d’intervenció és molt reduïda
-
Fer partícips als agents culturals clàssics (tècnics de cultura – programadors) de noves maneres d’articular la captació de públics i la interacció amb la ciutadania fomentar la participació ciutadana
-
Activar a les poblacions dels municipis com a agents partícips de la política cultural
-
Introduir la pràctica de la mediació i la trobada dins del procés creatiu en territoris que mancaven d’aquestes eines o que eren puntuals
-
Afavorir la creació de nous públics
-
Posar en contacte, de manera activa, a les/els creadors i el seu públic potencial
-
Crear una xarxa de distribució d’arts escèniques entre els municipis participants, potenciant la mobilitat de les creadores de la ciutat
-
Fidelitzar al públic d’arts escèniques amb els espais d’exhibició del seu propi municipi i potenciar la ciutat com a lloc de referència artística
IV EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2024/2025) - XIV Edició de Russafa Escènica
Nascut el projecte en 2021, sense més recursos que els facilitats pels municipis en el moment de les actuacions i l’espenta dels professionals darrere d’ell, Via Escènica ha afegit cada vegada més adhesions, passant de 7 municipis el primer any a 10 en aquesta edició, i enriquint aquesta experiència amb, per exemple, la creació de la Jornada de l’espectadora l’any passat, que aprofundia en el lloc de l’espectadora en relació a les arts escèniques i l’ús de la mediació com a eina fonamental per l’accés de la ciutadania a la cultura.
Des de fa 3 anys, Via Escènica, es constitueix com a entitat autònoma, encara que sempre connectada amb el Festival. L’any passat el projecte era recolzat per Cultura Resident del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Enguany, després de la pràctica desaparició de les línies de recolzament als projectes de mediació per part d’aquesta entitat, Via Escènica s’arrela més encara en el territori, donant més protagonisme als propis municipis que hi participen, a través dels Projectes Culturals Intermunicipals del Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC) de la Diputació de València.
Aquesta edició compta amb la participació dels següents municipis: Alboraia, Aldaia, Alfafar, Almussafes, Alzira, Benifaió, Catarroja, Foios, Quart de Poblet i Rafelbunyol.
Pots seguir l’activitat de Via Escènica a través del seu Instagram.
III EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2023/2024) - XIII Edició de Russafa Escènica
En 2023, el projecte Via Escènica és part del programa Cultura Resident del CMCV. Això ha permés al projecte augmentar i millorar els seus recursos. Augmentar els recursos econòmics per a les companyies, la durada de les residències, el nombre de participants en els grups d’observació, el nombre de mediacions en cada procés de creació i per descomptat consolidar l’equip de treball que fa possible aquest projecte.
En 2023 són 9 els municipis participants: Alboraia, Aldaia, Alzira, Rafelbunyol, Catarroja, Benifaió, Almussafes, Foios i Sollana.
En aquesta tretze edició de Russafa Escènica comptem amb 10 peces curtes que han gaudit aquest juliol d’una residència de creació en aquests municipis. S’han celebrat tres sessions de mediació per residència i s’ha augmentat l’estada de les residències a tres setmanes.
Agraïm el suport i la confiança de totes les participants en aquest projecte i a les institucions que el fan possible. En les XIII edició del festival ens tornarem a trobar amb aquests grups d’observadores al Festival Russafa Escènica on triaran dues peces curtes que seran programades en els seus municipis al costat de la peça resident en el seu municipi en 2024.
La xarxa de contactes cada vegada és major, cada vegada comptem amb més suports, més agents involucrats i més espectadores amb ganes de gaudir i compartir des de les Arts Escèniques.
II EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2022/2023) - XII Edició de Russafa Escènica
En 2022, després de veure el bon acolliment del projecte per part dels municipis participants en 2021 ja hem començat el projecte de nou, enguany a 8 municipis:
Alboraia, Aldaia, Alzira, Alcàsser, Amussafes, Foios, Sagunt i Sollana
En aquesta dotzena edició del festival, per tant, comptem amb 8 peces curtes que han gaudit aquest juliol d’una residència de creació en aquests municipis. S’han realitzat les trobades de mediació i volem agrair el suport i la confiança de totes les participants en aquest projecte.
Ens tornarem a trobar amb aquests grups d’observadores al Festival Russafa Escènica on hauran que triar dos peces curtes que seran programades en els seus municipis a costat de la peça resident en el seu municipi. Per tant, a 2023 aquestes 8 peces gaudiran d’actuacions per aquests municipis.
D’aquesta manera Via Escènica és una eina de descentralització, mediació i participació ciutadana que afecta les peces curtes del festival i genera una ampla xarxa de contactes, mobilitat i creació al nostre territori.
I EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2021/2022) - XI Edició de Russafa Escènica
7 van ser els municipis de la província de València que es van endinsar amb nosaltres en aquest nou repte del festival. (Aldaia, Almussafes, Alboraia, Sollana, Foios, Bellreguard i Picassent).
Aquests 7 municipis a 2021 van oferir un espai de residència als vivers del festival (peces curtes de, normalment, creadores/artistes emergents) i a 2022 aquests projectes van rodar en aquests municipis.
D’aquesta manera el festival, al costat del municipi col·laborador, van facilitar un espai de creació a més d’un acompanyament per part de l’equip de mediació del festival i un grup d’observació de cada municipi, ja que el gestor cultural/tècnic de cada municipi, es va encarregar de crear un grup de 10 espectadores que van assistir a les mediacions al costat de les creadores que realitzaven la residència en el seu municipi. A més, aquests grups de 10 espectadors de cadascun dels municipis, va assumir el rol de programador durant l’Onzena edició del festival, ja que també van assistir com a convidats al festival i van seleccionar dos vivers que, posteriorment, van ser programats en el seu municipi al costat del viver que van acollir per a fer la residència.