Vía Escènica

Russafa Escènica /

Vía Escènica. Projecte de residències

Una aposta per la creació emergent, la descentralizació artística i la creació de nous públics.

Una aposta per la creació emergent, la descentralizació artística i la creació de nous públics.

En 2021 el festival Russafa Escènica va crear un projecte de residències dins del marc del festival: VIA ESCÈNICA; un programa de residències artístiques per als creadors de les peces curtes del festival que va néixer amb la finalitat de crear noves xarxes amb nous espais, i convertir-se en una eina de participació ciutadana i descentralització.

VIA ESCÈNICA va néixer també amb els objectius de: va néixer també amb els objectius de:

  • Obrir les possibilitats de creació de les AAEE a nous contextos i escenaris.
  • Generar vincles i espais de participació entre els agents implicats.
  • Secundar, donar visibilitat, i ampliar els públics dels/les artistes emergents i creadors/as.
  • Crear una xarxa d’espais i creadors dins del context del Festival Russafa Escènica.
  • Compartir processos de creació d’AAEE amb el context en què es desenvolupen, de manera que es visibilitze el treball que hi ha darrere d’escena i la importància del procés creatiu, (així com fomentar la participació de la ciutadania i de diferents agents culturals en l’activitat artística).

III EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2023/2024) - XII Edició de Russafa Escènica

En 2023, el projecte Via Escènica és part del programa Cultura Resident del CMCV. Això ha permés al projecte augmentar i millorar els seus recursos. Augmentar els recursos econòmics per a les companyies, la durada de les residències, el nombre de participants en els grups d’observació, el nombre de mediacions en cada procés de creació i per descomptat consolidar l’equip de treball que fa possible aquest projecte.

En 2023 són 9 els municipis participants: Alboraia, Aldaia, Alzira, Rafelbunyol, Catarroja, Benifaió, Almussafes, Foios i Sollana.

En aquesta tretze edició de Russafa Escènica comptem amb 10 peces curtes que han gaudit aquest juliol d’una residència de creació en aquests municipis. S’han celebrat tres sessions de mediació per residència i s’ha augmentat l’estada de les residències a tres setmanes.

Agraïm el suport i la confiança de totes les participants en aquest projecte i a les institucions que el fan possible. En les XIII edició del festival ens tornarem a trobar amb aquests grups d’observadores al Festival Russafa Escènica on triaran dues peces curtes que seran programades en els seus municipis al costat de la peça resident en el seu municipi en 2024.

La xarxa de contactes cada vegada és major, cada vegada comptem amb més suports, més agents involucrats i més espectadores amb ganes de gaudir i compartir des de les Arts Escèniques.

II EDICIÓ DE VIA ESCÈNICA (2022/2023) 2022-RESIDÈNCIES 2023-MOBILITAT (XII Edició de Russafa Escènica)

En 2022, després de veure el bon acolliment del projecte per part dels municipis participants en 2021 ja hem començat el projecte de nou, enguany a 8 municipis:

Alboraia, Aldaia, Alzira, Alcàsser, Amussafes, Foios, Sagunt i Sollana

En aquesta dotzena edició del festival, per tant, comptem amb 8 peces curtes que han gaudit aquest juliol d’una residència de creació en aquests municipis. S’han realitzat les trobades de mediació i volem agrair el suport i la confiança de totes les participants en aquest projecte.

Ens tornarem a trobar amb aquests grups d’observadores al Festival Russafa Escènica on hauran que triar dos peces curtes que seran programades en els seus municipis a costat de la peça resident en el seu municipi. Per tant, a 2023 aquestes 8 peces gaudiran d’actuacions per aquests municipis.

D’aquesta manera Via Escènica és una eina de descentralització, mediació i participació ciutadana que afecta les peces curtes del festival i genera una ampla xarxa de contactes, mobilitat i creació al nostre territori.

Subscriu-te al nostre newsletter

* indicates required