Russafa Escènica

Russafa Escènica /

Russafa Escènica

RUSSAFA ESCÈNICA. FESTIVAL DE TARDOR és un festival d’arts escèniques de tres setmanes de duració que es va iniciar en 2011 al barri de Russafa de València i que des de fa tres anys s’ha expandit per tota la ciutat.

Sorgit com una iniciativa pionera, es desenvolupa durant les dues últimes setmanes de setembre i la primera d’octubre, d’una banda, en espais no convencionals del barri de Russafa, com ara oficines, habitatges particulars, galeries d’art, comerços, etc., i per un altre, en teatres i centres culturals de tota la ciutat.

Un festival que ha marcat un abans i un després en la manera de gestionar els festivals escènics a nivell nacional. Una iniciativa que ha servit de model per a altres festivals, que ha consolidat l’aposta pels artistes emergents i pel xicotet format, que ha potenciat la trobada i la col·laboració entre artistes d’arts escèniques i d’arts visuals. Tot això recolzat en la fidelització del públic i en la qualitat de les seues propostes.

Com que Russafa significa jardí en àrab, tota la nomenclatura del festival està relacionada amb termes vinculats al concepte “jardí”: vivers, boscos, hivernacle…

Un festival que es constitueix com a associació sense ànim de lucre, nascut de la iniciativa ciutadana, amb la finalitat de ser trobada tant del món professional artístic com de la societat, a través de la cultura, i que mantenint la seua independència fa de pont entre el sector privat i el sector públic en el barri de Russafa i a la ciutat de València.

En Russafa Escènica. Festival de Tardor, es pot veure teatre textual, dansa, marionetes, circ, teatre musical, instal·lacions, performances… Propostes i espectacles per a tota mena de públics; des de públic infantil a públic adult, familiar o juvenil.

RUSSAFA ESCÈNICA. FESTIVAL DE TARDOR, naix en 2011 en el context d’una gran crisi econòmica, i en una ciutat, València, que mancava en eixe moment de qualsevol mena de festival escènic tant públic com privat.

És així com un grup de ciutadans, artistes i gestors culturals, amb l’objectiu de potenciar la creació i exhibició en el sector de les AA.EE, el diàleg d’aquestes amb altres disciplines, i el foment de nous públics, es converteixen en els impulsors d’aquest projecte social, artístic i transparent, apostant per noves maneres de fer.

El lloc triat per a desenvolupar el Festival va ser el barri de Russafa, del qual molts artistes i organitzadors eren residents; un barri cèntric pertanyent al pla d’eixample de la ciutat de València de 1912 en el qual, afortunadament, encara resisteixen els xicotets comerços i es pot fer vida de barri, malgrat els processos de gentrificació dels últims anys.

Un barri històric d’artesans i comerciants, que durant els anys 80 i 90 va experimentar un llarg període de degradació i desinversió, i que en els últims anys ha patit una forta transformació convertint-se en un barri amb una gran activitat artística en la qual Russafa Escènica ha col·laborat de manera positiva.

Des de l’organització del Festival, som conscients que el barri de Russafa s’ha “posat de moda”, i de ser un barri “degradat”, i posteriorment “recuperat”, ha passat a ser un barri que en l’actualitat pateix un fort procés de gentrificació.

Des del Festival, i junt associacions i iniciatives veïnals i del barri, treballem per a mantindre la cohesió veïnal i que*Russafa Escènica siga un lloc de debat i treball, on el barri continue mantenint la seua essència de barri en tots els aspectes positius d’aquest.

Un barri on predominen els actes culturals i socials, i que facen d’aquest, un lloc millor per a viure i conviure.

Un festival que es fa en el barri de Russafa, d’on ha pres el seu nom, potenciant als artistes emergents i la generació de nous públics, però que al mateix temps es planteja com el festival de tardor de la ciutat de València, apostant per la creació i exhibició de noves dramatúrgies en arts escèniques, i que ja és referent dins de la comunitat autònoma i conegut a nivell nacional.

Subscriu-te al nostre newsletter

* indicates required